A megtalált munkaszék

Lakberendezőként rendszeresen megfordulok irodákban, foglalkozom arculatukkal és berendezésükkel. Odafigyelek az egyik legfontosabb dologra: a munkaszékre. A legfontosabb – mert a hátfájós, fáradt ember nem tud hatékonyan dolgozni, még arra sem jut energiája hogy normál módon teljesítsen. Magam is tapasztaltam milyen problémákat okoz a hosszú távú ülő munka, pedig én egy kitűnő svájci forgószéken ülök.

És megtaláltam. Úgy nevezik: Capisco.

A HAG cég filozófiájába tökéletesen passzol a Capisco műanyag változata, a Puls, mely újrahasznosított anyagokból készül: autó lökhárítóiból, háztartási műanyag ulladékokból.

A norvég HAG cég a környezettudatosság jegyében született és díjazott székéről van szó.

A’ meglátni és megszeretni’ mondás nálam nem jött be, a karakteres dizájn nem nyűgözött le – arra gondoltam, már megint valami öncélú újítás ez az emberi torzóra hajazó háttámla az unalmas egyforma háttámlák után.

Tehát ráültem. És nagy meglepetés ért – mert hát nyeregbe pattantam.

A csillagláb végén csúszásgátló talptámasz van

‘Kipróbálni és megszeretni’ – erre változtattam a szólást. Lovagló ülés pozícióba kerültem, melyre irodai környezetben nem számítottam. Nem véletlen ez. Peter Opsvik , a szék megálmodója zseni volt. A dinamikus lovagló ülés pozíciót vette alapul a tervezéshez, hiszen anno a lovak hátán hosszú órákon keresztül képesek voltak ülni az emberek.

Megértette, hogy a lábnak mennyire fontos szerepe van a test más részeinek laza mozgásában: a kengyelbe helyezett lábfej a felsőtest és a karok aktívabb és szabadabb mozgását tette lehetővé. Folyamatos mozgás – erre épült a Capisco.

Magasságban állítható vagy állítható magasságú asztalokhoz igazítható

A háttámla körülölelt és a támlába integrált karfa megtámasztotta a karomat, épp megfelelő magasságban a könyökömet. A hagyományos karfa hiánya nem volt valódi többé, sőt, zavart volna ha ott van. Körül ölelt, részemmé vált, alkalmazkodott hozzám, velem együtt mozgott és engedett, támogatott, ösztönzött.

Már értem.

Mert a szék ismerte az emberi testet, és engem.

„Add, hogy megértsem őt, és ő is megértsen engem” – szól a lovas imája.

Értjük egymást.

Sikerült elcsábítania.

Háttámlával szemben, fordítva is ülhető

Oldalról is történhet a beülés

Pin It on Pinterest